Receptek

2(1)

ZÖLDSÉGES TOFU RÁNTOTTA

A TOFU a szójababból nyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt "túró" összenyomásával készült szójababsajt.

Energiaszegény, koleszterin mentes, nagyon magas fehérje forrás!

A legújabb kutatások szerint az izoflavonokban gazdag szója:

koleszterin csökkentő

vérnyomás optimalizáló

csökkenti a 2 típusú cukorbetegség

kialakulásának kockázatát

csökkenti a prosztatarák kockázatát

javítja a kognitív funkciókat

hatásosabban csökkenti a testzsírt, mint más fehérjék

  • Hozzávalók

    2 tömb kemény natúr vagy füstölt tofu morzsolva

    1 hagyma, apróra vágva

    2-3 gerezd fokhagyma aprítva

    1 kápia vagy kaliforniai paprika

    1közepes cukkini felezve, karikázva

    olíva olaj

    só, bors ízlés szerint

    1-2 csipet fekete só (ettől a kénes ízű sótól lesz olyan az íze, mint az igazi rántottának)

    1 tk kurkuma

    3 ek sörélesztő pehely (opcionális, de nagyon ajánlott)

  • Elkészítés

    Adható hozzá gomba, paradicsom, spenót, én madársalátával csináltam.

    Olíva olajon kezd el dinsztelni a hagymát, 3-4 perc múlva add hozzá a fokhagymát és a felaprított paprikát, (ha gombával csinálod akkor ez is most kerüljön a serpenyőbe).

    Majd pár perc sütés után mehet bele a cukkini, ezt is pirítsd át kicsit, aztán jöhet a morzsolt tofu és a fűszerek, kivétel a fekete só, mert az hő hatására elveszíti az ízét. Ha szükséges önts alá egy kis vizet, hogy szaftosabb legyen. Közepes lángon főzd még egy 5 percet, a sörélesztő pelyhet és a zöld leveleket az utolsó egy két percben add csak hozzá és melegen tálald, meghintve a fekete sóval.

    Nem csak vegánoknak, vegetáriánusoknak, egy teljes értékű, magas fehérje tartalmú egytálétel.

    Egészségetekre!

VEGÁN VÖRÖSLENCSE FŐZELÉK

A vegán táplálkozásban nagyon fontos szerepet játszanak a hüvelyesek, hiszen húst helyettesítő magas fehérje források.

Te tudtad, hogy a VÖRÖSLENCSE magas vitamin (A, E, B1, B6, B12) és nyomelem tartalommal – folsav, omega 3-6 zsírsavak, magnézium és vas tartalommal rendelkezik! Magas rosttartalma által javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Ami még különösen jó a vörös lencsénél, hogy a legtöbb hüvelyessel ellentétben eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot, ennek köszönhetően nem puffaszt, plusz áztatás nélkül sokkal rövidebb a főzési ideje, 15-20 perc, így gyorsan össze lehet dobni belőle egy egytálételt.

  • Hozzávalók

    25 dkg vöröslencse

    1 fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    2 babérlevél

    1 csapott tk füstölt pirospaprika

    1 tk mustár

    1 kk római kömény

    só, bors ízlés szerint

    víz

    olaj vagy kókusz zsír

    vegán tejföl vagy vegán cousin (főző tejszín)

  • Elkészítés

    Az apróra vágott hagymát dinszteld meg az olajon, majd a felaprózott fokhagymával még egy párat keverj rajta, borítsd rá a megmosott, de nem beáztatott lencsét és a fűszereket. Kavard jól át és öntsd fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Ha felforrt lassú tűzön főzd 15-20 percen át. Nem kell sűríteni liszttel, mert önmagától összeáll, elég csak a vegán tejfölt hozzáadni a végén úgy, hogy merj ki egy keveset a főzelékből és kicsi tálkában keverd össze a tejföllel a hőkiegyenlítődés érdekében.


    Én vegán gombás zöldségvagdalttal tálaltam. Egészségetekre!

    -A SÜTŐTÖK magas bétakarotin, C-vitamin tartalommal rendelkezik, jelentős kalcium, kálium és foszfor forrás.

    Magas rost tartalma miatt segíti a kiegyensúlyozott anyagcserét!