Receptek
2(1)

ZÖLDSÉGES TOFU RÁNTOTTA
A TOFU a szójababból nyert szójatej megaltatásával és a visszamaradt "túró" összenyomásával készült szójababsajt.
Energiaszegény, koleszterin mentes, nagyon magas fehérje forrás!
A legújabb kutatások szerint az izoflavonokban gazdag szója:
koleszterin csökkentő
vérnyomás optimalizáló
csökkenti a 2 típusú cukorbetegség
kialakulásának kockázatát
csökkenti a prosztatarák kockázatát
javítja a kognitív funkciókat
hatásosabban csökkenti a testzsírt, mint más fehérjék
-
Hozzávalók
2 tömb kemény natúr vagy füstölt tofu morzsolva
1 hagyma, apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma aprítva
1 kápia vagy kaliforniai paprika
1közepes cukkini felezve, karikázva
olíva olaj
só, bors ízlés szerint
1-2 csipet fekete só (ettől a kénes ízű sótól lesz olyan az íze, mint az igazi rántottának)
1 tk kurkuma
3 ek sörélesztő pehely (opcionális, de nagyon ajánlott)
-
Elkészítés
Adható hozzá gomba, paradicsom, spenót, én madársalátával csináltam.
Olíva olajon kezd el dinsztelni a hagymát, 3-4 perc múlva add hozzá a fokhagymát és a felaprított paprikát, (ha gombával csinálod akkor ez is most kerüljön a serpenyőbe).
Majd pár perc sütés után mehet bele a cukkini, ezt is pirítsd át kicsit, aztán jöhet a morzsolt tofu és a fűszerek, kivétel a fekete só, mert az hő hatására elveszíti az ízét. Ha szükséges önts alá egy kis vizet, hogy szaftosabb legyen. Közepes lángon főzd még egy 5 percet, a sörélesztő pelyhet és a zöld leveleket az utolsó egy két percben add csak hozzá és melegen tálald, meghintve a fekete sóval.
Nem csak vegánoknak, vegetáriánusoknak, egy teljes értékű, magas fehérje tartalmú egytálétel.
Egészségetekre!

VEGÁN VÖRÖSLENCSE FŐZELÉK
A vegán táplálkozásban nagyon fontos szerepet játszanak a hüvelyesek, hiszen húst helyettesítő magas fehérje források.
Te tudtad, hogy a VÖRÖSLENCSE magas vitamin (A, E, B1, B6, B12) és nyomelem tartalommal – folsav, omega 3-6 zsírsavak, magnézium és vas tartalommal rendelkezik! Magas rosttartalma által javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Ami még különösen jó a vörös lencsénél, hogy a legtöbb hüvelyessel ellentétben eltávolítják a külső, nehezen emészthető burkot, ennek köszönhetően nem puffaszt, plusz áztatás nélkül sokkal rövidebb a főzési ideje, 15-20 perc, így gyorsan össze lehet dobni belőle egy egytálételt.
-
Hozzávalók
25 dkg vöröslencse
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 csapott tk füstölt pirospaprika
1 tk mustár
1 kk római kömény
só, bors ízlés szerint
víz
olaj vagy kókusz zsír
vegán tejföl vagy vegán cousin (főző tejszín)
-
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát dinszteld meg az olajon, majd a felaprózott fokhagymával még egy párat keverj rajta, borítsd rá a megmosott, de nem beáztatott lencsét és a fűszereket. Kavard jól át és öntsd fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Ha felforrt lassú tűzön főzd 15-20 percen át. Nem kell sűríteni liszttel, mert önmagától összeáll, elég csak a vegán tejfölt hozzáadni a végén úgy, hogy merj ki egy keveset a főzelékből és kicsi tálkában keverd össze a tejföllel a hőkiegyenlítődés érdekében.
Én vegán gombás zöldségvagdalttal tálaltam. Egészségetekre!
-A SÜTŐTÖK magas bétakarotin, C-vitamin tartalommal rendelkezik, jelentős kalcium, kálium és foszfor forrás.
Magas rost tartalma miatt segíti a kiegyensúlyozott anyagcserét!