Receptek
1(2)

VEGÁN SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
Hozzávalók
1 kisebb sütőtök vagy 1 nagyobb fél
1 kápia paprika
1 kisebb zeller
1 fej lilahagyma
1 közepes répa
1 egész fej fokhagyma héjában
1 liter zöldségalaplé
fél konzerv kókusztejszín
olíva olaj
fűszerek: ízlés szerint só, bors, gyömbér, füstölt pirospaprika, szerecsendió
-
Elkészítés
Mosd meg, szeleteld fel nagyobbakra a zöldségeket, a sütőtököt kimagozva héjában, az egész fej fokhagymát lefejezve héjában pakold egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, locsold meg olíva olajjal, fűszerezd ízlés szerint és alufóliával letakarva helyezd 180°-os előmelegített sütőbe kb 1 órára.
Ha megpuhultak a zöldségek, fokhagyma gerezdeket egy mozdulattal nyomd ki a héjából, ahogy a sütőtököt is héj nélkül a megsült zöldségekkel együtt tedd át turmixgépbe vagy lábosban kézimixerrel pépesítsd össze a zöldségalaplével.
Ha kell, még fűszerezd és krémesítsd a kókusztejszínnel, rottyansd át egy pillanatra és már tálalhatod is, én tökmagolajjal és serpenyőben sütött vegán-sajtos tószttal szervíroztam.
Isteni finom, laktató és nem mellesleg nagyon egészséges! Jó étvágyat!

BRUTTI MA BUONI (csúnya de finom)
Vendég várónak, de szépen csomagolva még ajándéknak is tökéletes a 3 összetevős, egyszerű, kedvenc olasz sütim!
Igaz, nem vegán, nem is az egészséges édességek táborát erősíti, de aki egyszer megkóstolta, annak az ünnepi időszak
elképzelhetetlen nélküle és lássuk be egy évben egyszer bűnözhetünk, pláne ha le is tornázzuk.
Hozzávalók
-2 tojás fehérje
-15 dkg fehér kristálycukor
-15 dkg aprított (nem darált) mogyoró
- csipet só
-
Elkészítés
A tojásfehérjét a csipet sóval és a fokozatosan adagolt cukorral kemény habbá verjük, akkor jó ha rücskös a teteje és fejjel lefelé fordítva nem esik ki a tálból. Hozzá keverjük a mogyorót, majd átöntjük egy lábosba és kis lángon folyamatos keverés mellett úgy 10-12 percig főzzük, amíg a cukor megkaramellizálódik, arany barnás színű nem lesz és elkezd gőzölni. Lehúzzuk a tűzről és várunk egy kicsit, hadd hűljön a massza, könnyebb vele dolgozni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe két teáskanál segítségével kis halmokat pakolunk nem túl szorosan és 150 fokon 20 percig sütjük. Nem kell megijedni, ha forrón még kicsit lágynak tűnik, ahogy hűl keményedik és attól finom, ha kivűl kemény, de a közepe jó ragacsos. Érdemes rögtön több adaggal kezdeni, seperc alatt elfogy!

PIROS BOGYÓS IMMUNERŐSÍTŐ SMOOTHIE
Hozzávalók
1 bögre málna/meggy/áfonya
fagyasztott is lehet, akár vegyesen
1 marok zöld levél/bébi spenót /madársaláta/saláta
1 fél narancs leve
1 kiskanál őrőlt lenmag
pár szem datolya (édesítésnek)
fahéj, gyömbér ízlés szerint
Ha szeretnétek kiadósabban, krémesebben, növényi tejet, konzerv kókusztejet vagy ( a nem vegánok) akár
görögjoghurtot is adhatnak hozzá.
Egészségetekre!

FETA SAJTOS GÖRÖGDINNYE SALÁTA
A GÖRÖGDINNYE sportolás, edzés utáni jótékony hatású. De amit ez a fantasztikus, komplex gyümölcs még tud!
-
Gasztronómiai értékei
-Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag:
Magas A, B, C vitamin tartalma jót tesz a bőrnek, hajnak, körmöknek, érfalaknak. A C vitamin segíti a kollagén termelést amire nem csak a bőrnek, az izületeknek is feltétlenül szükséges. Magnézium és kálium tartalma a szív működéséhez elengedhetetlen, LIKOPIN tartalma segít csökkenteni a koleszterin szintet és a vérnyomást.
Javítja az emésztést: Magas rosttartalma miatt segít megtisztítani a beleket, fellazítja és segít kiüríteni a székletet, magas víztartalma átmossa az egész emésztőrendszert, ezért javul a bélfalakon keresztüli tápanyag felszívódás.
- Végül, de nem utolsó sorban hidratál:
A görögdinnye 92%-os víztartalma segít helyreállítani szervezetünk vízháztartását, amire a nyári melegben szükségünk is van. -
Hozzávalók
(4 főre)
1 fej lilahagyma
1 citrom kifacsart leve
1 kg dinnyehús
25 dkg feta sajt ( én a vegán változattal csináltam)
1 csokor friss menta
10 dkg kimagozott fekete olivabogyó(lehet zöld is)
extraszűz olivaolaj, bors, ízlés szerintElkészítés
A lilahagymát vékonyan felcsíkozzuk, a kimagozott dinnyét nagyobb, a fetát apróbb kockákra szeleteljük, a kimagozott
olivabogyót félbe vágjuk, a mentát leveleire szedjük ( lehet apróbbra is vágni) és ízlés szerint az olivaolaj, citrom, bors
kombójából készült dresszingel összekeverjük és kész is az isteni finom, egészséges, tápláló nyári saláta!
Egészségetekre!

BROWNIE MÁSKÉPP
Öt összetevős, cukor nélküli vegán csupacsoki!
Hozzávalók
6 db érett banán
1 csésze mogyoróvaj (krémesebb)
1/2 csésze zabpehelyliszt
1/2 csésze jó minőségű kakaópor
1 tk. sütőpor
-
Elkészítés
Az eredeti recept 3 összetevőből (banán, mogyoróvaj, kakaópor) áll, ugye hihetetetlen, de úgy is működik, csak akkorinkább csokiszelet jellege van, én jobban szeretem kicsit sütisebb formában, úgy, hogy azért megtartsa a csokis szaftosságát. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.Törd össze a banánt villával vagy kézimixerrel. Keverd össze a mogyoróvajjal, majd szitáld hozzá a sütőporral elkevertlisztet és a kakaóport. Forgasd össze laza, krémes masszává.Bélelj ki egy kisebb brownie tepsit( az enyém 22x20 cm) sütőpapírral. Töltsd bele a masszát, simítsd egyenletesre ésmár mehet is a sütőbe, sütőtől függően 20-25 percre.Vigyázz, ne szárítsd túl, becsapós, a tűpróbánál legyen inkább szaftosabb!Ha még lesz türelmed, a tepsiben hagyd kihűlni.Egy függőség veszélyes, egészséges csokicsoda!
Egészségetekre!

MOGYORÓVAJAS ZABPELYHES TORTÁCSKA
Sütés, cukor nélkül, 4 összetevőből! Valentin nap apropójából kis szíves torta formában készítettem, ha szilikon, vagy papír muffin formában készül 6-8
darab lesz belőle.
-
Hozzávalók és elkészítés
Hozzávalók :
1.réteg
3/4 csésze zabpehely
2 ek. mogyoróvaj (krémesebb)
2 tk. juharszirup
Összedolgozzuk a hozzávalókat, lenyomkodjuk a forma aljába és 15 percre a fagyasztóba tesszük.
2.réteg
1/2 csésze mogyoróvaj (krémesebb)
1 ek. juharszirup
Összekeverjük és egy kiskanállal az alsó rétegre símítjuk.
3.réteg
7 dkg étcsoki (legalább 70%-os)
A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk és utolsó rétegként a tortácska tetejére csurgatjuk. Hűtőbe téve szilárdítjuk.Egészséges, ínycsiklandozó, csokis édesség 4 összetevőből.

VEGÁN TEJBERIZS GYÜMÖLCS CHUTNEY-VAL
Hozzávalók
Rizshez:
1 csésze rizs(tejberizsnek való)
4 csésze vegán tej (zab/rizs/kókusz/mandula
1/2 konzerv kókusz tej
reszelt citromhéj
ízlés szerint nádcukor, vagy édesítő (eritrit/stevia/xilit)
vanilia kivonat, vagy rúd kikapart bele
Gyümölcs chutney:
2 alma
2 körte
1 zacskó (450g) fagyasztott meggy
ízlés szerint nádcukor (eritrit/ stevia/xilit stb.)
1 citrom kifacsart leve
1 citrom reszelt héja
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
-
Elkészítés
A rizst a zacskón előírtak szerint 4-szeres tejben tedd fel főzni, (én rizs-kókusztejjel csináltam), ízesítsd egy kis nádcukorral, vanília rúd kikapart belével, vagy vanília kivonattal (nem tévesztendő össze a vanília aromával), reszelt citromhéjjal, egy csipet sóval.
Ha megfőtt, hagyd hűlni, de ne teljesen és krémesítsd a konzerv kókusztejjel, majd tedd hűtőbe 1-2 órára. A chutney-hoz pucold meg, magozd ki és kockázd fel az almát és a körtét, majd a reszelt citromhéjjal, citromlével, nádcukorral és a fűszerkeverékkel tedd fel főni. A saját levében párold addig, míg kicsit megpuhul, de nem teljesen.
Akkor add hozzá a felengedett és lecsöpögtetett meggyet és redukáld, vagyis forrald addig, amíg elég sűrű nem lesz. Hűtsd le ezt is. Egyébként üvegbe téve, jól lezárva, hűtőben egy hétig is eláll. Mondjuk nálunk soha nem tart addig! Természetesen csinálhatod a chutneyt bogyós gyümölcsökből is, vagy ha szezonja van, bármilyen gyümölcsből, én már készítettem alma, barack, szilva kombót is.
Csodás, egyszerű és sajnos abbahagyhatatlan édesség!
Egészségetekre!

SÜLT SÜTŐTÖK
A SÜTŐTÖK magas bétakarotin, C-vitamin tartalommal rendelkezik, jelentős kalcium, kálium és foszfor forrás. Magas rost tartalma miatt segíti a kiegyensúlyozott anyagcserét!
Hozzávalók
1 sütőtök
olívaolaj
só
bors
juharszirup vagy agavé szirup vagy méz
1 marék dió darabolva
friss rozmaring ág
-
Elkészítés
A sütőtököt jól mosd meg és vágd ketté. Kapard ki a magházat, megsütheted az egész tököt, én csak a hasas részét használtam, a többi krémlevesben végezte. Kend meg olíva olajjal, sózd, borsozd, locsold meg agavé vagy juharsziruppal, de természetesen akár mézzel, (az van inkább a legtöbb háztartásban), szórd meg a darabolt dióval, kerüljön a szélére is.
Végül helyezz a hasába friss rozmaring ágat. 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben süsd kb. 1 órát, amíg puha és szép karamellizált nem lesz.
Isteni, egyszerű, egészséges

KÓKUSZGOLYÓ MÁSKÉPP
Egy egészséges, pár perc alatt elkészíthető és manapság az sem mindegy, hogy olcsó édesség 5 összetevőből.
Hozzávalók:
1/2 csésze mazsola beáztatva, lecsöpögtetve
1/2 csésze zabpehely
1/3 csésze mogyoróvaj
reszelt citromhéj
1 evőkanál citromlé
kókuszreszelék vagy kókusz liszt a hempergetéshez.
Az összes összetevőt tedd az aprítógépbe és daráld krémes állagúvá. Formázz belőle golyókat és hempergesd meg kókuszreszelékben, vagy kókuszlisztben. Én mindkettőből készítettem.
Egészségetekre!

Rakott kalács
Gyerekkorunk rakott zsemléje újra gondolva, mutatósabb köntösben : Rakott kalács.
Hozzávalók:
2 fonott kalács
8 dl tej
4 tojás
20 dkg dió
1 citrom reszelt héja
vanília vagy vaníliás cukor
cukor ízlés szerint
sárga baracklekvár
-
Elkészítés
A tejet felforralom, majd visszahűtöm annyira, hogy a belekevert tojásokat ne kapja össze. Ízesítem citromhéjjal, vaníliával vagy vaníliás cukorral. a Kalácsok kalapját levágom és félre teszem, az lesz majd a torta teteje. A kalácsokat ujjnyi vastagságúra felszeletelem, belemártogatom az ízesített tojásos meleg tejbe, és elkezdem rétegesem lerakni a kivajazott sütő formába. Egy réteg kalács, majd baracklekvár, majd az ízlés szerint cukorral összekevert darált dió.
Rétegről rétegre haladok, míg a legfelső réteg a kalácsok beáztatott, félretett kalapja lesz. Megszórom feldarabolt
dióval, és 180 fokon 40-45 percig sütöm.

Zabpehely keksz
Hozzávalók:
15dkg durvára tört zabpehely
10dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5dkg vaj v. margarin
10dkg aszalt áfonya v. bármilyen aszalt gyümölcs
2dkg étcsoki összetörve
1 marék dió durvára törve
6-7 ek nádcukor
1 tojás
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
-
Elkészítés
Csak összedolgozzuk a hozzávalókat. Sütőpapírra kis halmokat rakunk és szétlapítjuk. Sütőtől függően 180, 200 fokon sütjük ki 15-20 percig. Levegőn hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Nekem elég volt 180 fok és érdemes tűpróbával ellenőrizni 15 perc után, hogy ne száradjon ki! Szerintem még egy kis csokit elbírna, de belőlem egy csoki imádó gombócartúr beszél.

Máktorta
Amint a képen látható nemcsak látványos, hanem még isteni finom is. Erőssége, hogy nincs benne liszt, és nem túl édes.
Hozzávalók:
16 dkg vaj
16 dkg porcukor
6 tojás
16 dkg darált mák
10 dkg étcsokoládé
10 dkg tortabevonó
-
Elkészítés
A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a mákot, és a lereszelt étcsokoládét és tovább keverjük, s végül a tojások keményre felvert habját óvatosan beleforgatjuk, hogy jó levegős maradjon a tészta.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük a masszát. Közepesen meleg sütőben 45 percig sütjük, és tűpróba után, ha megsült és kihűlt, beborítjuk a tortabevonó csokival. Az oldalát is!Megjegyzésem:
A tésztához való csokoládét reszelés helyett én vízgőz felett megolvasztottam. Nekem így könnyebb:) A tésztába citromhéjat reszeltem még.

Gyümölcskenyér
Íme a recept:
(Két őzgerincnyi adag)
10 dkg mazsola beáztatva
15dkg aszalt sárgabarack
15 dkg füge
10 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg dió
5 dkg mandula
25 dkg liszt
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
6 db tojás
3 evőkanál rum
egy pici só
1 db sütőpor
175° -on, 55-65 percig sütjük, sütőt
nem kinyitni 35 percig!