Testsúlykontroll

A túlsúly (obesitas): az elhízás jól mérhetõen csökkenti az átlagos várható életkort. A súlytöbblet megterheli a támasztórendszert, a csontokat, az izületeket, az izmokat. Az elhízott emberek nagyon gyakran szenvednek mozgásszervi, elsõsorban elfajulásos izületi megbetegedésekben. Az elhízás az egyik okozója a szív és érrendszeri megbetegedéseknek, az érelmeszesedésnek, a különféle szívbetegségeknek, a magasabb vérnyomásnak, az epekõ kialakulásának, a cukorbetegség kialakulásának is.

Az elhízás okai:

  1. Örökletes hajlam: Felmérések szerint, ha mindkét szülõ elhízott, akkor a gyermekek 73%-a, ha az egyik szülõ, akkor 45%-a, ha egyik sem, akkor a gyermekeik mindössze 9%-a elhízott. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy a csírasejtekben rögzített un. Genetikus öröklés szabja meg az utódok testsúlyát. Ez azonban túl egyszerû magyarázat lenne, sokkal inkább arról van szó, hogy a családban uralkodó táplálkozási szokások, és az életmód hajlamosít az elhízásra.
  2. Idegrendszeri és hormonális hatások: Fokozott étvágy és az ezt követõ kalóriafogyasztás (érzelmi hatások). Ösztönösen csökkent mozgásigény, az ezt követõ csekély kalória-felhasználás. A szöveti zsírraktárak fokozott halmozási készsége, mely az agyfüggelék hormontermelésével állhat összefüggésben. A szervezet túl takarékos anyagcseréje (pajzsmirigy funkció).
  3. Többlet kalória bevitel, rossz táplálkozási szokások: Különösen a 40 éven felülieknél az elhízás leggyakoribb oka az, hogy az emberek egyszerûen többet esznek, mint amennyi kalóriára szükségük lenne. Sokan étkeznek rendszertelenül, nem megfelelõ tápértékû ételeket fogyasztva.
  4. Mozgásszegény életmód: A hatékony testsúlykontroll egyetlen módszere az életmódváltással járó testmozgás és diéta szakszerû kombinációja.
FacebookTwitterGoogle+Share