Pilates – idősebbek is elkezdhetik

Ha valaki nem szeretne idő előtt megöregedni, nem akarja, hogy a fiatal éveivel együtt az energiája, tartása, munkabírása, életereje, aktivitása, testi és szellemi teljesítőképessége is tovaszálljon, tudatosan tennie kell ezért. Az állóképesség megőrzését, az idősödéssel együttjáró degeneratív folyamatok (például a csonttömegvesztés, a memóriaromlás, a tüdőkapacitás csökkenése stb.) ellensúlyozását, lassítását leghatékonyabban a fizikai aktivitással érhetjük el. Nemcsak az életminőség tartható meg mozgással, hanem több, ötven év felett szinte menetrendszerűen jelentkező betegség elkerülésére is jó esélyt ad. Így például a szív- érrendszeri betegségek, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a magas vérnyomás és a csontritkulás hatékony ellenszere lehet a rendszeres fizikai aktivitás, a megtartott kondíció. Még a szexuális aktivitás, a potencia és a libidó megőrzéséhez is hozzájárul, nem is beszélve arról, hogy a pszichés egyensúly, a jó közérzet, jókedv alapja is.


Hogyan kezdjük el a Pilatest?

Könnyű dolga van annak, aki eddig is rendszeresen mozgott, megvannak a bevált sétaútjai, kedvenc edzőterme, szokott kiránduló társasága és ismerősként köszöntik az uszodában is. Annak sem szabad azonban belenyugodni a helyzetbe, akit csak kerek születésnapja vagy netán egy lezajlott betegsége döbbentett rá, hogy sürgősen változtatnia kell az eddigi, munkába fullasztott, döntően ülő életformáján.  Néhány jó tanácsot mindenkinek érdemes megszívlelni.

Aki nincs edzésben, ezentúl szeretne aktívabb életet élni, annak első lépésként érdemes felméretni a pillanatnyi fizikai állapotát, elmenni a háziorvosához egy általános kivizsgálásra. Az alapvető egészségi paraméterek (vérnyomás, pulzus, testtömeg, BMI, vércukor stb.) ismeretében ajánlatos egy tréner, személyi edző segítségét is kérni, milyen mozgásformát tart a leginkább testhez állónak.

Ha éppen beteg, akár csak hőemelkedése van, akkor halassza el az edzések megkezdését, mert ilyenkor a szervezetének először a kórt kell legyőznie, nem jó plusz terhelésnek kitennie. A mozgás időtartamát, mennyiségét, intenzitását lassan, fokozatosan növelje, és az elérendő cél elsősorban ne egy egyszeri, nagy terv (fogyás, távfutás, stb.) kipipálása legyen, hanem a mozgásszervek, a tüdő és a keringés rendszeres karbantartása, a folyamatos erőnlét biztosítása.

Megfelelő öltözet, cipő fontos, még akkor is, ha „csak” sétára vállalkozik, gyalogolni indul. Ugyanígy az izmok bemelegítésére is mindenfajta mozgás előtt szükség van, és az edzés befejeztével a nyújtás se maradjon el.

Mit válasszon?

Személyre szabott javaslatot hivatásos trénertől vagy gyógytornásztól kaphat, de néhány általános érvényű jó tanácsot azért összegyűjtöttünk.

Idősebbeknek  azok a mozgásformák ajánlhatók leginkább, amelyek alacsonyabb intenzitásúak, nem emelik túlzottan a pulzusszámot, és kevésbé járnak sérülésveszéllyel. Ilyen a séta, a gyaloglás, a kocogás, a nordic walking, az úszás, a szobabicikli, a gerinctorna, a tai chi, a Pilates, a jóga, a tánc. A tollas, az asztalitenisz, a tenisz, az evezés, a golf is tökéletes lehet, és természetesen folytatható minden korábban rendszeresen végzett sport, akár kerékpározás, labdarúgás, lovaglás, sí vagy korcsolya is, legfeljebb a gondosabb bemelegítéssel, nagyobb óvatossággal kell törekedni az esetleges sérülés elkerülésére.

Minden mozgásformára érvényes, hogy szerencsésebb, ha nem egyedül vág bele, hanem családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel, esetleg klubban, természetjáró vagy sportkörben, mozgásstúdióban végzi, vagyis egy kis társasélettel is össze tudja kötni.

Az érettebb korúak általában megtanulják az eltelt évtizedek alatt becsülni a testüket, odafigyelnek az igényeire, jelzéseire. Nekik különösen ajánlhatóak a tudatosságot, odafigyelést, mentális jelenlétet is igénylő mozgásformák: az edzés hatékonyságát növeli, ha odafigyelünk az izmok játékára, megfeszülésére, elernyedésére, egy-egy testrész jóleső átmelegedésére, a mozgás begyakorlottá, olajozottá válására. Ehhez hozzásegíthet a speciális légző gyakorlatokkal és a jóga elemeivel is ötvözött Pilates edzés is, érdemes kipróbálni!

 

FacebookTwitterGoogle+Share