Mire jó a gerinctorna?

Mindazoknak, akik napi két óránál többet töltenek ugyanabban a testhelyzetben, akiknek keresniük kell éjszaka a legmegfelelőbb alváspózt, hogy ne elgémberedve ébredjenek, akiknek fájdalom nélkül már nem megy a vállkörzés, akik egyszer is kiejtették már  a szájukon, hogy „beállt a nyakam”, „beszakad a hátam, úgy fáj”, és azoknak is, akik már tudják, milyen érzés, amikor egy rossz mozdulat után képtelenek kiegyenesedni… Vagyis a gerinctornát ajánljuk mindenkinek, aki gerinccel született és szeretné még néhány évtizedig rendeltetésszerűen, fájdalom nélkül használni testének tartóoszlopát.

A váll-, hát- és derékfájdalmak a leggyakoribb kellemetlenségek közé tartoznak, becslések szerint a lakosság nyolcvan százalékát érintik. Az okokat sem kell sokáig keresni, hiszen az iskolapad, az ülőmunka, illetve az ülve, számítógép vagy tévé előtt töltött szabadidő, a mozgáshiány, a legalább minden második magyart érintő túlsúly és sok más körülmény már az egészen fiatalok gerincét is megviseli. A károsodás meglátszik a rossz testtartáson, a görbe háton, a görcsbe merevedett, fájós vállizmokon, és sok más, nem látható, de annál veszélyesebb elváltozás, ízületi panasz, gyulladás, csontritkulás stb. előidézője is lehet.  Szerencsére azonban van megoldás: a speciális gyakorlatokból összeállított gerinctornával elkerülhető, hogy ezek a problémák kialakuljanak, illetve orvosi beavatkozás és gyógyszerezés nélkül jelentősen enyhíthetők, meg is szüntethetők.

Orvosnál

A hátfájás, izomgörcsök, egyéb kellemetlenségek jelentkezésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy tisztázzuk azok hátterét. Annál is inkább, mert nem mindegy, hogy az adott probléma mellett milyen mozgásformát választunk. A gerincproblémák a károsodás helye, jellege szerint igen változatos tüneteket okoznak, a tarkótáji fájdalomtól kezdve a váll, a mellkasi, a háti és a deréktáji szúró, égő, szorító, hasító fájdalomig. A kiváltó okok is sokfélék, leggyakrabban rándulás, illetve tartáshiba, egyenlőtlen terhelés miatti kopás, túlzott igénybevétel miatti károsodás, például  porckorongsérv okozza a gerincbántalmakat. A gerinc speciális betegségei is jelentkezhetnek fájdalom formájában:  a fiatalkorban előforduló gerincferdülés, a Scheuermann-kór, a  Bechterew-kór, idősebbeknél a gyulladásos eredetű, a csigolyaízületek merevségével járó spondylosis és a csontrendszer egészét érintő elváltozások is okozhatnak gerincfájdalmakat, így például a meszesedéssel, lerakódásokkal, sarkantyúkkal kínzó arthrózis vagy a csigolyák csontállományának csökkenésével járó csontritkulás. Tovább árnyalja a képet, hogy belgyógyászati rendellenességek, szív, vese, máj, tüdőproblémák is gyakran okoznak kisugárzó, hátfájásos tüneteket, ezekben az esetekben természetesen az alapbetegséget is kezelni kell.

Lazít, nyújt, erősít

A gerinctorna személyre szabottan kiválasztott gyakorlatai enyhítik a panaszokat, következetes, rendszeres végzésük pedig hosszabb távon meg is szüntethetik a kiváltó okokat.  A speciális mozgássorok a gerinc melletti izmokat lazítják, nyújtják, erősítik. A megmozgatásukkal élénkül ezeknek a területeknek a keringése, anyagcseréje, javul az oxigénellátása. A letapadt izmok által elnyomott, érzékeny idegek felszabadulnak. Az erősödő izmok tartást adnak a megviselt csigolyáknak, egészségesebb testtartás alakul ki, megszűnik az egyenlőtlen terhelés.

Kialakult gerincproblémával mindenképpen érdemes a szakszerű gerinctornát választani, mivel bármennyire is jót tesz a fizikai aktivitás, a nem megfelelő, a csigolyákat, ízületeket túlterhelő edzésformával árthatunk is.

Nemcsak a gerincre hat!

A nevével ellentétben a gerinctorna nemcsak a gerincre és az azzal kapcsolatos problémákra jótékony hatású, hanem az egész testre hat. Formálja az alakot, feszesebbé, erősebbé teszi az izmokat a többi testrészen, például a hason is, szebbé teszi a testtartást, rugalmasabbá, harmonikusabbá a mozgást is. A következetesen végzett tornának mintegy mellékhatásaként néhány kiló is lecsúszhat. Mint minden rendszeres mozgás, a gerinctorna is jót tesz a pszichének is: növeli a testtudatosságot, önmagunk jobb elfogadását, az önbizalmunkat, lelkierőnket, javítja a hangulatunkat.

Heti két-három edzés ajánlott! Az edzéseken elsajátított gyakorlatsorok között sok olyan is van, amelyre akár munka közben vagy otthon, reggel-este is érdemes pár percet szánni: egy-két egyszerű légzésgyakorlat, nyújtás, váll- és fejkörzés stb. mintegy emlékezteti a testünket a tanultakra két edzés között is.

FacebookTwitterGoogle+Share