Kismama torna

Akinek életformájává vált az aktivitás, a mozgás, az nem szívesen mondana le erről a terhesség alatt sem. Szerencsére nincs is erre szükség, hiszen a várandósság nem betegség, az okosan kiválasztott mozgásforma pedig kifejezetten jót tesz az anya és a baba egészségének is. Ha pedig valaki épp a terhesség miatt szeretné egészségesebbé tenni az életmódját, neki is tudunk megfelelő edzést ajánlani.

Túl vagyunk néhány nagy vitán, de ma már egyre kevésbé kelt megütközést, ha valaki pocakkal kocog vagy edz az edzőteremben. Persze, a terhesség nem az extrém teljesítmények ideje, és az sem szerencsés, ha valaki épp ez alatt a kilenc hónap alatt akarja radikálisan megreformálni  addigi  életmódját, megzabolázni korábban „eleresztett” testsúlyát, de a megfelelő mozgást még azoknak is csak ajánlani lehet, akik korábban egyáltalán nem sportoltak. A mozgás a terhesség idején segít elkerülni az olyan, gyakori problémákat, mint a hát- és derékfájás, a végtagok vizesedése vagy a terhesség alatti cukorbetegség. Védi a kismama és a baba egészségét, erősíti az immunrendszerét, javítja a keringést, csökkenti a stresszt, megkönnyítheti a szülést is.  Sokat segít pszichésen is, nagyobb lesz a várandós nő önbizalma, testi-lelki teherbírása, így hozzájárul a szülés utáni depresszió elkerüléséhez is.

Mit válassz?

Babavárás idején elsősorban azokat a mozgásformákat ajánljuk, amelyek lassúbb intenzitásúak, kisebb terheléssel járnak,  nincs bennük ugrásos, zökkenéses fázis. Ilyen például a séta, a gyaloglás, a nem túl megterhelő túrázás, a golf, a jóga, a Pilátes, a gerinctorna, a torna. Az esés, ütközés, ütés, bukás veszélyével járó mozgásformákat a terhesség kilenc hónapja alatt mindenképpen tanácsos kihagynod, így a balesetveszély miatt nem ajánlott a síelés, a terepkerékpározás, a korcsolyázás, a lovaglás, a labdajátékok és a küzdősportok sem.

Az úszás egészséges és hasznos lenne, ha garantáltan tiszta vízben végezheted, de a strandok, a meleg vizű medencék, általában a fertőzésveszéllyel járó helyek nem kismamáknak valók.

Fitnesstermi lehetőségek

Nem kell lemondanod az edzőtermi gépekkel végzett gyakorlatokról sem, különösen, ha betartasz néhány egyszerű óvatossági szabályt. Az edződdel beszéld meg, segíteni fog a legmegfelelőbb gyakorlatok kiválasztásában. A legfontosabb, hogy kerüld a túl erős tempót, a túl magas pulzustartományt, a kifulladást, nehogy a magzat oxigénhiányt szenvedjen el. A gyakorlatok közül vigyázni kell azokkal is, amelyek haspréssel járnak.  Ne most akard az egyéni csúcsaidat megdönteni a súlyokkal végzett munkában sem, de óvatosan, csökkentett terheléssel, kicsit hosszabb pihenők beiktatásával nyugodtan végezheted a szokott edzéseidet. Figyelj tested jelzéseire: addig sportolj, ameddig valóban jólesik!

Kismama Pilates

A babavárás kilenc hónapját a – szokott napi tevékenységeid mellett – egyre inkább a szülésre való felkészüléssel, várakozással töltöd. Biztosan egyetértesz, hogy a babakelengye összekészítésénél sokkal fontosabb a tested, erőnléted, pszichés állapotod karbantartása. Ha eddig netán egyáltalán nem sportoltál, legalább terhestornán vegyél részt!  Ez a várandósoknak speciálisan összeállított mozgás kerüli a gyors, intenzív, zökkenéssel járó mozdulatokat, nyugodt tempót tart, mégis átmozgatja az egész testet, csökkenti a terhesség okozta derék- és hátfájdalmakat, javítja a keringést, gátizomerősítő gyakorlatokat is tartalmaz. Egyik leglényegesebb eleme az a légzéstechnika, amely majd megkönnyítheti a vajúdás, szülés perceit.

Jó tudnod, hogy a mozgásstúdiónkban is választható Pilates torna tökéletesen megfelel kismamáknak is, tudatossá, hatékonyabbá teszi a légzéstechnikát, védi a gerincet, tónusosabbá, feszesebbé teszi a hát és a has izmait, és hat a legrejtettebb mélyizmokra is, így a medence izmaira is. Válaszd ezt, ha egy jó hangulatú csoport tagjaként, aktívan, tudatosan akarsz testben-lélekben felkészülni a baba érkezésére!

FacebookTwitterGoogle+Share