Tanácsok a gerinc megkímélésére

A gerinctáji fájdalmak megjelenésének, mint fájdalomtünetnek a fő okaként részben a mozgásszegénységet, részben a pszichés túlfeszítettséget jelölik meg. A megelőző kezelés, azaz a gerinc egészségének megtartása jelenleg inkább kívánság, mint valóság.

Tanácsok a gerinc megkímélésére és a helyes testtartás kialakítására:

  1. Igazodjunk a tengelyvonalhoz, tartsuk magunkat egyenesen. Kerüljük el azokat a szükségtelen megterheléseket, amelyek az egyensúlyi helyzet megváltozása miatt jönnek létre az izomzatban és a gerinc területén.
  2. Tartsuk hátunkat “egyenesen” és stabilan. A hibás terhelés és a nem megfelelő testtartás hosszú távon csak így előzhető meg. A gerinc akkor a legellenállóbb a terheléssel szemben, ha az élettani alak nem változik meg.
  3. Ha terhet emelünk, ez függőleges tengelyben történjen, az emelt súlyt a törzshöz közel tartsuk.
  4. Üljünk dinamikusan, de ne hosszú ideig. A hosszan tartó ülés ártalmas a gerincnek, gyakran változtassunk testhelyzetet, álljunk fel, és végezzünk más jellegű tevékenységet is.
  5. Lazítsunk, tehermentesítsük a gerincet. Tehermentesített helyzetben (háton fekvés felhúzott lábakkal) az izomzat, és a porckorongok ellazulhatnak.
  6. Rendszeresen eddzük hátunkat. Kiváló gyakorlataink vannak, amelyek erősítik a hátizmokat. Csak az arányosan fejlett, jól edzett törzsizomzat képes a gerinc stabilizálására.
FacebookTwitterGoogle+Share