4+1 gerinckímélő tipp

Szerző október 6, 2014 Híreink | 0 hozzászólás

Az evolúció során a gerincünk a négy lábon járáshoz alakult ki és anatómiailag a mai napig nem alkalmazkodott a folyamatosan felegyenesedett testhelyzethez. Azzal tehát, hogy két lábra álltunk, természetellenes helyzet keletkezett, a gerincproblémák ezért egy bizonyos kor után szinte mindenkit érintenek.

Ha ez még nem lenne elég, életmódunkkal, rossz szokásainkkal tovább fokozzuk a gerinc terhelését. Pedig egy kis odafigyeléssel, néhány szabály betartásával sokat tehetünk a gerinc védelméért.

  1. Jól válaszd meg a székedet! A fél életünket a munkahelyünkön töltjük, nagyon nem mindegy, hogy min ülünk. Fontos tudni, hogy munkavállalóként jogod van az egészségkímélő munkaeszközökhöz, így a gerinckímélő székhez is! Milyen egy jó szék? Mindenképpen állítható legyen az ülőfelület magassága és lehetőleg a háttámla dőlésszöge is. A lényeg, hogy az ágyéki gerinc homorulata és a medence legyen megtámasztva, hiszen üléskor a testsúlyunk nagy része ide esik. Ha a szék erre nem alkalmas, utólagosan is fel lehet tenni a gyógyászati segédeszköz boltokban recept nélkül kapható deréktámasz-párnát.
  2. Tarts szünetet! Bizonyos időközönként – óránként egyszer mindenképpen – állj fel és sétálj, végezz pár nyújtó-lazító gyakorlatot. Hogy ne felejtsd el, érdemes beállítanod valamilyen figyelmeztető jelzést a számítógépen vagy a mobilodon. További ötletek: kelj fel legalább a telefonálás idejére, tegyél magadtól messzebbre olyan dolgokat, amik biztosan kellenek majd a nap folyamán, járj lépcsőn a lift helyett.
  3. Ha nem muszáj, ne cipekedj! Persze, tudjuk mit jelent a táska egy nő számára, a világért sem javasolnánk, hogy ne hordd… De ha lehet, kerüld az egyoldalú terhelést, ezért ne tömd tele mindenféle felesleges holmikkal, mindig csak azt vidd magaddal, amit feltétlenül kell.
  4. Ha lehet, aludj az oldaladon, enyhén behajlított térdekkel. Figyelj oda, hogy a párnád ne legyen túl magas, a fejednek a gerinccel egy vonalban kell maradnia. Természetesen az sem mindegy, milyen a matracod, inkább keményebbet válassz, mivel a túl puha fekvőhely megterheli a csigolyákat.

+ 1

A fentieken kívül van még egy nagyon hasznos módja a gerincvédelemnek: ha megerősítjük a gerinc működését segítő izomcsoportokat. Számos olyan mozgásforma van a jógától a Pilatesen és Callaneticsen át a Tai Chi-ig, melyek rendszeres alkalmazásával a gerinc túlterhelése nélkül elérhetjük ezt a célt, ráadásul ezek a helyes testtartás kialakításában és az alakformálásban is segítenek!

FacebookTwitterGoogle+Share

Szólj hozzá te is!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>